Om Kersti Ståbi Sångerska och muntlig berättare. En biografi i bilder. Längst ner finns högupplösta foton för nerladdning.

Nu och nyss

Kära publik! De föreställningar som sysselsätter mig mest just nu har sina egna sidor i menyn. Men det är klart att det finns annat att berätta. Julkonserterna i Gävle Konserthus tillexempel, med Gävlesymfonikerna ledda av Karl-Johan Ankarblom och så fiolisten Görgen Antonsson och jag som solister. Videorna bredvid är ett par sånger ur SVT:s program "Med djävulen i hälarna" som vi gjorde tillsammans för några år sedan. (Klicka i vidoens nedre högra hörn så får ni upp dem i helskärm.) På julkonserterna blev det muntrare än på TVn, och så fick vi sällskap av Fjällbacka Kammarkör och tre barnkörer. Pampigt, festligt och folkligt!Cirque du Soleil Prima Donna i Cirque du Soleils Tokyo-föreställning, Zed. Hängandes i en spindeltråd 25 meter upp i luften sjöng jag rollen som Gudinnornas Gudinna. 2010-2011. Det hela slutade med en smäll i en av världens största jordbävningar.

Fabula Storytelling

Fabula är ett berättarkompani med säte i Stockholm, men verksamhet över hela landet. Kompaniet säljer främst föreställningar och berättarutbildningar, men ordnar också en internationell berättarfestival och står bakom Storydox – sant på scen, som kan ses på Stadsteatern eller höras på Sveriges Radio.

Jag är oerhört stolt över att ha varit en av de berättare som grundade och byggde upp kompaniet. Efter tio rika, givande och angenäma år i styrelsen och på Fabulas scen lämnade jag gruppen, men samarbetar fortfarande med dem så ofta jag kan. Bilden är från invigningen av Fabula Festival 2010.

Midsommar Tio midsommaraftnar har jag dansat Små grodorna med mellan 500 och 3500 Umebor på Gammlia. Antalet deltagare berodde på vädret, men svettigt och glamouröst var det varje år!

Ute blåser sommarvind

CD, Kersti Ståbi sjunger Alice Tegnér


MOD 003

Klassiker och okända visor, med folkmusiktrion 
Nordic i botten; Anders Löfberg cello, Erik Rydvall 
nyckelharpa, Magnus Zetterlund mandolin.
 Gäster: K Toresson, S Stahlhammer, J Sjöblom och FJK.

"Det låter som hon ler med hela kroppen när hon sjunger, ömsom mjukt, ömsom skinande klart." Karl Tiderman, Svenska Dagbladet
"Arrangemangen är varierade, folkmusiken blandas upp med tango och jazz, bandet är tajt och Kersti Ståbi en sångerska med självförtroende och pondus..." Andreas Palmaer, DN
"Varför har ingen kommit på det här tidigare? Så självklart!" Anita Carlsson, Dalarnas Tidningar

Köp hos Naxos

Ingeland, en föreställning som rasslar ilsket i garderoben sedan 2013, väntar på att bli omarbetad och utsläppt igen. En saga skriven av vispoeten Alf Hambe, med hans visor insprängda i handlingen.

Egentligen

CD, Kersti Ståbi, MOD 001

I bandet Mats Klingström gitarr, Jonas Sjöblom trummor, Olle Eriksson kontrabas. Bengan Janson gästar på dragspel.

"Starka, nya visor friterade i folkmusik och en röst som når ända fram, på naturlighet och på känsla för orden. Enkelhet, närhet och sparsamt, luftigt komp är ingen metod för mesar. Om rösten och texterna inte håller kan resultatet bli rent pinsamt, utan några gömställen för sångaren. Fast ifall upplägget fungerar blir vinsten desto större. Kersti Ståbi blåser banken."
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet

"...Textraderna biter sig fast. Melodierna slingrar sig in i medvetandet. Och det är enkelheten som är förklaringen, sångens närhet till berättelsen. Kersti berättar små historier..."
Maria Lagergréen, Evterpe

Köp hos Naxos

Hörrgård Här, i Hälsingland, växte jag upp. Min pappa Björn Ståbi var spelman, och min moster Jeja Sundström trubadur. Gården var en tummelplats för allsköns folkmusiker och vissångare.

Högupplösta bilder

Ange fotograf vid publicering. Samtliga bilder får beskäras. Fler bilder för nerladdning under respektive projekt.

Ladda ner 5,9 MB, foto Joakim Brolin Ladda ner 11 MB, foto AnnaReet Gillblad Ladda ner 5,1 MB Ladda ner 7,7 MB
Ladda ner 2,1 MB foto Åsa Waldenström Ladda ner 1,4 MB, foto Åsa Waldenström Ladda ner Troll 4 MB, foto Sandra Marteleur Ladda ner 4,7 MB, foto Katarina Hansson